01/01/2016

Μήπως τα νέα κορυφαία smartphone είναι too much;

Ο χειμώνας με τα βαριά ρούχα αλλά και τις πολλές… τσέπες που χωράνε τα πάντα απαλύνει τον πόνο της μεταφοράς. Η άνοιξη και το καλοκαίρι όμως πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί σε όσους έχουν αλλεργίες συνοδεύεται και από ένα νέο είδος προβλήματος που έχει σχέση με το ψηφιακό μας ζην. Τι εννοούμε; Μα φυσικά τα ευμεγέθη smartphone και τα, χμ, χμ, ταμπλετόφωνα. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Η τάση της νέας γενιάς των smartphone - ταμπλετόφωνων, είναι οι μεγάλες οθόνες και οι γρήγοροι επεξεργαστές. Αυτές όμως οι καλοδεχούμενες δυνατότητες συνοδεύονται και από μη καλοδεχούμενες παρενέργειες όπως οι άβολες διαστάσεις, το αυξημένο βάρος και η μειωμένη αυτονομία μπαταρίας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων οι μεγάλες οθόνες. Εκεί που λέγαμε ότι οι 4,3 ίντσες είναι ηγεμονικές για ένα τηλέφωνο, όσο έξυπνο και να είναι αυτό, μας προέκυψαν οι 5 και πλέον ίντσες. Το αστείο είναι ότι τις δεχτήκαμε(;) χωρίς πολλές – πολλές αντιρρήσεις. Τον χειμώνα βλέπετε, έχουμε περίσσιες τσέπες και πολλή όρεξη για περιήγηση στο Internet. Ναι, σίγουρα οι μεγάλες οθόνες αποκλείουν την χρήση με το ένα χέρι. Εδώ ακόμα και οι 4 ίντσες σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν γκρίνιες από τον γυναικείο πληθυσμό. Μάθαμε λοιπόν την χρήση του smartphone με δύο χέρια. Τι γίνεται όμως το καλοκαιράκι; Που θα χωρέσουν τα νέα γιγαντο-smartphone; Στην τσέπη του πουκάμισου ή του σακακιού; Και περισσεύουν και κρεμάνε αντιαισθητικά λόγω βάρους. Στην τσέπη του παντελονιού; Θα αστειεύεστε. Καλώς το το τσαντάκι; μερικές συσκευές «το σώνουν» λόγω του εξαιρετικά λεπτού πάχους τους αλλά δεν φτάνει.
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα πρακτικά προβλήματα μεταφοράς των νέων συσκευών του ψηφιακού ζην, μάθαμε πλέον να ζούμε με μηχανάκια που έχουν μεγάλες διαστάσεις. Όμως αυτή η τρελή κούρσα προδιαγραφών έχει αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς της πρακτικότητας και της φορητότητας των σύγχρονων κορυφαίων smartphone. Γκρινιάζουμε ότι η υπόθεση της τηλεφωνίας αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα στα smartphone, τώρα πλέον φαίνεται ότι αποτελεί τρίτη προτεραιότητα στα μεγάλα smartphone. Οι μικρές «ταμπλετίτσες» δεν χωρούν στην τσέπη και δεν ανταποκρίνονται στο μότο πορτοφόλι-κλειδιά-κινητό και φύγαμε.
Υπάρχει λύση; Μάλλον όχι. Τα smartphone με μικρές οθόνες συνεχώς μειώνονται. Από την μία μεριά τα πολύ φθηνά μοντέλα δεν προσφέρουν την πλήρη εμπειρία ενός smartphone και από την άλλη τα μεσαία και ακριβά μοντέλα έχουν ξεφύγει προ πολλού από την έννοια του τηλεφώνου. Η έννοια του «τηλεφώνου» στα smartphone μας τελείωσε.