01/01/2015

Παραδίνομαι! Πάρτε τα όλα…

Photo NSA
Δίχως αμφιβολία, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον χώρο της πληροφορικής τεχνολογίας το 2013 ήταν οι αποκαλύψεις Snowden περί «ιδιωτικότητας» των δεδομένων. Οι υποψιασμένοι «ήξεραν» ότι ανάλογες πρακτικές ήταν σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου ακόμα και η ενδιαφέρουσα σειρά Person of Interest πέταγε, συχνά – πυκνά, καρφιά ντυμένα με τον μανδύα του φανταστικού. Οι αποκαλύψεις όμως του πρώην αναλυτή της NSA μέσω έγκριτων εφημερίδων και το κυνηγητό που ακολούθησε προσέφεραν έμμεση επιβεβαίωση του ότι όντως συμβαίνουν τα «σημεία και τέρατα» που αναφέρει.
Συμμεριζόμενος τις υποψίες και τις αναφορές περί παρακολουθήσεων για λόγους ασφαλείας και μη, ειδικότερα στον χώρο των κοινωνικών δικτύων τύπου Facebook, Twitter, LinkedIn και άλλων, τα χρησιμοποιούσα με φειδώ ή και καθόλου. Όμως μία από τις σειρές των αποκαλύψεων ξεχείλισε το ποτήρι. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 το CNET ανάρτησε το άρθρο NSA reportedly planted spyware on electronics equipment του γνωστού και μη εξαιρετέου Dan Farber. Το άρθρο αυτό βασίζεται σε δημοσίευση του Der Spiegel και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η NSA μπορεί να τοποθετήσει προγράμματα malware παρακολούθησης στο firmware σκληρών δίσκων και router και στο BIOS υπολογιστών.
Ε, αυτό ήταν. Παραδίνομαι. Πάρτε τα όλα. Διαβάστε τα όλα. Και τις δημοσιεύσεις μου, και την λίστα των επαφών μου, και την δραστηριότητα μου. Τι έχω / μπορώ να κρύψω άλλωστε; Την ιδιωτική μου ζωή; Παραφράζοντας αυτό που είχε πει ο Peter Economides σε μία ομιλία του, τα κοινωνικά δίκτυα είναι το σύγχρονο καφενείο. Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει και να το διαβάσει όποιος θέλει. Βέβαια όλα αυτά τα λεγόμενα και τα σχόλια δεν φεύγουν στον αέρα όπως στα φυσικά καφενεία αλλά μένουν για πάντα σαν το ψηφιακό αποτύπωμα του καθενός. Αυτό πολλοί το θεωρούν σαν «μία μικρή λεπτομέρεια» με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθούν. Είναι όντως έτσι; Ο καιρός θα δείξει. Για την ώρα ενέδωσα, ασπάζομαι λοιπόν ενεργά τα τεκταινόμενα της κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αφιερώνω στο σπορ μία ώρα από το τόσο πολύτιμο εικοσιτετράωρο της ημέρας μου. Που ξέρετε, μπορεί στο τέλος η εικονική ζωή να αποδειχθεί εξίσου ενδιαφέρουσα με την πραγματική ζωή ;).