01/01/2015

Περί αξιόπιστων σκληρών δίσκων

Προσπαθώ να θυμηθώ τα ονόματα των κατασκευαστών σκληρών δίσκων του παρελθόντος που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στα εργαστήρια. Με αλφαβητική σειρά: Conner, Fujitsu, HP, Hitachi, IBM, Maxtor, Micropolis, Miniscribe, Quantum, Samsung, Seagate, Toshiba, Western Digital. Μμμ… δεν θυμάμαι απέξω άλλα. Από όλα αυτά τα ονόματα, μόνο τα τρία τελευταία αναφέρονται πλέον σαν ανεξάρτητοι κατασκευαστές. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω ότι ήμουν και παραμένω φαν των δίσκων της Western Digital. Όχι επειδή μου αρέσει το όνομα, ούτε γιατί τις παλαιότερες εποχές ήταν μία μικρή εταιρεία με θέματα. Η προτίμηση μου είχε να κάνει καθαρά με τα προϊόντα της. Από τις εποχές των πρώτων δοκιμών των σκληρών δίσκων, η WD ξεχώριζε γιατί προσέφερε ικανή ταχύτητα, άριστη συμβατότητα, μηδενικό θόρυβο, αυξημένη αξιοπιστία και ελάχιστη έκλυση θερμότητας. Μάλιστα, όντας οπαδός της ησυχίας και των HTPC, θα θυμηθώ ότι ο πρώτος σκληρός δίσκος με όριο ακουστότητας κάτω από τους ανεμιστήρες του κουτιού ήταν φτιαγμένος από την WD.
Συγκριτικά, η άλλη μεγάλη κυρία, η Seagate, στο παρελθόν διέθετε θορυβώδεις δίσκους που ζεσταίνονταν και είχαν θέματα αξιοπιστίας και συμβατότητας. Λέγοντας τα παραπάνω, παράλληλα θα παραδεχθώ ότι τα πρόσφατα μοντέλα της Seagate δεν υστερούν και επίσης ότι η τελική γνώμη του καθένα εξαρτάται πολύ από το ποια μοντέλα διαλέγει. Απλά έχω καλομάθει από τα Red, Black, Enterprise και Velociraptor και δύσκολα θα αλλάξω συνήθειες. Γιατί τα ανέφερα όλα αυτά;
Η Backblaze, εταιρεία που ειδικεύεται στο online backup, ανέβασε στο blog της μία δημοσίευση με τον πιασιάρικο τίτλο “What Hard drive Should I Buy?”. Αυτή η έρευνα βασίστηκε στους 27.000 σκληρούς δίσκους «απλών προδιαγραφών» που διαθέτει η εταιρία. Το αποτέλεσμα για τα απανταχού blog που δεν σκέφτονται παρά μόνο αναπαράγουν, ήταν ότι οι σκληροί δίσκοι της Seagate είναι αναξιόπιστοι. Το σωστό όμως είναι ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα της Seagate που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι αναξιόπιστα. Αν και θα μπορούσα να πω «τα έλεγα» και να συνεχίσω την προτίμηση μου στην WD τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αν δείτε τα αποτελέσματα πιο προσεκτικά θα καταλάβετε ότι οι αρχικοί Seagate του 1,5ΤΒ όπως και οι απλοί πράσινοι της Western Digital δεν αντέχουν την «κακομεταχείριση» σε επίπεδο data center. Αυτό όμως δεν είναι κάτι νέο. Απλά επιβεβαιώνει τις δοκιμές που έχουν δείξει ότι δεν αντέχουν ούτε καν για χρήση server στο σπίτι ή την μικρή επιχείρηση. Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι δίσκοι για server SOHO (Small Office Home Office); καλά αποτελέσματα έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι πράσινοι – βίντεο και οι κόκκινοι της WD.