06/07/2016

Vodafone Smart prime 7: Optimus Prime


Σας παρουσιάζουμε από την μία μεριά το στρατόπεδο των επωνύμων παραδοσιακών κατασκευαστών: Apple, HTC, Motorola (Moto), Samsung, Sony. Τα δυνατά τους χαρακτηριστικά είναι η σχεδίαση, οι προηγμένες προδιαγραφές, η ποιότητα κατασκευής, η υποστήριξη και η εμπειρία χρήσης. Από την άλλη παρατάσσονται οι μεγάλοι και μικροί επώνυμοι Κινέζοι: Huawei, Lenovo, OPPO, TCL, Vivo, Xiaomi, ZTE και άλλοι μικρότεροι. Κύριο διαφοροποιό τους στοιχείο το χαμηλότερο απαιτούμενο κόστος κτήσης για τις προσφερόμενες προδιαγραφές. Γίνονται εκπτώσεις «αλλού» για να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομίας; Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι σαφώς ναι και γίνονται. Α, και να μην ξεχάσουμε: κάπου εκεί στην άκρη στέκονται και οι ανώνυμοι-επώνυμοι Κινέζοι και μη κατασκευαστές που δουλεύουν φασόν για όποια ετικέτα χρειάζεται συσκευές. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει χώρος για κάτι διαφορετικό;
Η Vodafone πιστεύει, εδώ και χρόνια, πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική. Μάλιστα έχει μετατρέψει τα λόγια σε πράξεις με την κυκλοφορία συσκευών που φέρουν το όνομα της. Η άποψη της αυτή βασίζεται σε μία αδιαμφησβήτητη λογική: μέσω του παγκόσμιου δικτύου της «ακούει» καθημερινά εκατομμύρια πελάτες. Έτσι βρίσκεται σε μία από τις πλεονεκτικότερες θέσεις να γνωρίζει ακριβώς τι ζητούν οι καταναλωτές. Δημιούργησε λοιπόν smartphone που προσφέρουν τα πλεονεκτήματα και των δύο κύριων στρατοπέδων κατασκευαστών, συνδυάζοντας εμφάνιση, τεχνολογία, υποστήριξη, εμπειρία χρήσης και συνάμα προσιτό κόστος.
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο που επηρεάζει και την τσέπη μας. 

Τιμή, τιμή , τιμή 
Η νέα σειρά 7 αποτελείται από τέσσερεις συσκευές που καλύπτουν όλο το φάσμα κόστους. Η πρώτη που πέρασε από τα κυνικά και «δύσκολα» χέρια μας ακούει στο όνομα Vodafone Smart prime 7 (μοντέλο VFD 600) και μάλλον αποτελεί την αιχμή του δόρατος, τουλάχιστον όσον αφορά την σχέση απόδοσης προς τιμή. Γιατί αυτό; Διότι το μέσο ποσό που είναι διατεθειμένοι σήμερα να ξοδέψουν οι καταναλωτές για ένα νέο smartphone είναι τα 150 ευρώ. Σε αυτό ακριβώς το «κρίσιμο σημείο» έρχεται το Vodafone Smart prime 7 να προσφέρει απλόχερα τα αγαθά του με ζητούμενο κόστος τα 149 ευρώ.
Τα καταφέρνει; Δεν θα σας κουράσουμε περισσότερο με μακρούς προλόγους (sorry :)). To Vodafone Smart prime 7 μας εντυπωσίασε και σαν πρώτη εντύπωση ημερών και σαν μακροχρόνια εμπειρία καθημερινής χρήσης για σχεδόν δύο μήνες. Ναι, ομολογούμε ότι χρησιμοποιήσαμε την συγκεκριμένη συσκευή σαν κύρια και δεν αισθανθήκαμε καθόλου «έλλειψη». Γιατί άλλωστε;
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα προσφερόμενα:
Οθόνη 
Αν η οθόνη είναι η μισή εντύπωση τότε το Vodafone Smart prime 7 έχει κερδίσει την μισή απόσταση. Διαγώνιος 5 ίντσες, τεχνολογίας LCD IPS, ανάλυσης HD (1280x720 εικονοστοιχείων), με περισσή ευκρίνεια, φωτεινότητα και εξαιρετική για την κατηγορία χρωματική ισορροπία και απόδοση. Διαθέτει επεξεργασία - αντιχαρακτική επίστρωση Dragontail της Asahi Glass, η οποία είναι μία εναλλακτική τεχνολογία με ανάλογα χαρακτηριστικά του Gorilla Glass της Corning. Φοριέται δε σε «θηρία» αντοχής όπως τα Sony Xperia active, Ζ3 και Ζ5. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι επίσης ότι η οθόνη διαθέτει πολωτικό φίλτρο για να είναι πιο ευανάγνωστη σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Όλα καλά και θεμιτά σε αυτό αλλά υπάρχει εδώ ένα σημείο προσοχής. Αν τυχαίνει να διαθέτετε γυαλιά ηλίου με κρύσταλλα υψηλής ποιότητας που διαθέτουν και αυτά πολωτικό φίλτρο, τα πράγματα μπερδεύονται: αν γυρίσετε την συσκευή σε προσανατολισμό κάδρου δεν θα βλέπετε τίποτα γιατί η οθόνη θα κόβει την οριζόντια συνισταμένη του φωτός και οι φακοί των γυαλιών την κάθετη(!). Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν η μόνη λύση για πλοήγηση ή ανάγνωση ιστοσελίδων είναι ο προσανατολισμός πορτραίτου. 
Αίσθηση 
Πριν αναφερθούμε «στα ενδότερα», θα κάνουμε μία στάση στην εξωτερική εμφάνιση. Το Vodafone Smart prime 7 κατασκευάζεται μεν από την ZTE αλλά η σχεδίαση και οι προδιαγραφές είναι της Vodafone. Αυτό (ευτυχώς) του δίνει μία πιο αεράτη και ποιοτική αίσθηση στα πλαστικά. Ειδικά το άσπρο που είχαμε για την δοκιμή, με πάχος λιγότερο από οκτώ χιλιοστά, σιρίτι χρώματος μεταξύ ροζ χρυσού και χαλκού και ανάλογη λεπτομέρεια γύρω από την κάμερα θα ελκύσει πολλές ντιζαϊνάτες ευαισθησίες. Μόνη ατυχία ο φωτισμός των τριών πλήκτρων ελέγχου μπροστά που δείχνουν σαν φακός παλαιάς κοπής. Τον απενεργοποιήσαμε αμέσως. 
Παρέλαση προδιαγραφών στα 149€; 
Γιατί όχι; Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία της σχέσης απόδοσης προς τιμή. Εικόνα: τσεκ. H κύρια κάμερα διαθέτει έναν εξελιγμένο αισθητήρα που στην πράξη και σε συνθήκες κανονικού φωτισμού δίνει αποτελέσματα συσκευών πολλαπλού κόστους. Μόνο σημείο που πάσχει είναι στην ταχύτητα και ακρίβεια εστίασης με μεγάλο ζουμ. Και μόνο όμως το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τέτοιου είδους λεπτομέρειες δείχνει την κλάση της κάμερας. Ήχος: τσεκ. Έπαιξε όλα τα αρχεία HiRes Audio Flac που του ζητήσαμε και δεν σκόνταψε. Android: τσεκ. Διαθέτει την τελευταία έκδοση Android 6,01 Marshmallow, η οποία μάλιστα ενημερώθηκε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας με πρόσφατη μηνιαία ενημέρωση ασφαλείας. Κανένας λοιπόν λόγος ανησυχίας ως προς την έγκαιρη υποστήριξη και ενημέρωση της συσκευής. Θα σημειώσουμε επίσης εδώ ότι η εμπειρία χρήσης είναι η «αγνή» εμπειρία του Android τύπου Nexus. Πάνω στο καθαρό Android η Vodafone προσθέτει το δικό της περιβάλλον και εφαρμογές οι οποίες όμως δεν είναι «υποχρεωτικές» μιας και μπορεί όποιος θέλει να μείνει στο καθαρό Android. Αξεσουάρ: τσεκ. Μπορεί να μην βρει κανείς την ευρεία γκάμα αξεσουάρ που υπάρχουν για το iPhone αλλά η Vodafone προσφέρει μία εκτεταμένη σειρά προστατευτικών θηκών, οθονών, ακουστικών, και κάθε είδους μπλιμπλικιών Bluetooth για κάθε γούστο σε πολύ προσιτές τιμές. Τέρμα η αναζήτηση.
Τα υπόλοιπα μπορούν να χαρακτηριστούν από απλώς επιεικώς επαρκή έως τυπικά: Αν σας ενδιαφέρουν τα βαριά παιχνίδια, χμ… Εδώ ο επεξεργαστής είναι το μεγάλο θέμα μιας και δεν είναι κατάλληλος για αυτήν την χρήση. Η μνήμη RAM είναι μόνο 1GB (αναμενόμενο) και η ελεύθερη μνήμη τηλεφώνου λιγότερη από 4 GB. Αν θελήσετε να την επεκτείνετε με εξωτερική κάρτα SD μέσω του μηχανισμού του Android 6,01 που την βλέπει σαν εσωτερική, τότε θα σας συστήσουμε να διαλέξετε κάποια κάρτα προδιαγραφής U3 γιατί με U1 η συσκευή γκρίνιαζε για καθυστερήσεις. Ως έχει αρχικά η κατάσταση, η συσκευή δουλεύει άνετα με τα 3 GB από τα 4 GB της εσωτερικής μνήμης να είναι κατειλημμένα από εφαρμογές που κατά μέσο όρο σημαίνει περίπου 80 εφαρμογές. Not bad, για το κόστος. Έχει θέμα ο παιχνιδο-αναιμικός επεξεργαστής στην καθημερινή χρήση; Όχι. Μην περιμένετε βέβαια αστραπιαία αντίδραση τύπου Galaxy S7 αλλά γενικά δεν κολλάει. Από τις πλέον από 150 εφαρμογές που δοκιμάσαμε μόνο το Here maps δεν έτρεξε και, μεταξύ μας δεν κλάψαμε και πολύ. Υπάρχει το Google Maps που είναι καλύτερο. Τέλος δεν θα αναφερθούμε ειδικότερα στην αυτονομία της μπαταρίας μιας και αυτή εξαρτάται από την χρήση. Με ελαφριά χρήση θα κρατήσει και δύο ημέρες μιας και δεν «χάνει υγρά» όταν κάθεται. Από την άλλη η συσκευή με την ποιότητα απεικόνισης και την εμπειρία που προσφέρει σε προκαλεί να την χρησιμοποιείς όλο και περισσότερο.
Συμπερασματικά, το Vodafone Smart prime 7 αποτελεί εξαιρετική πρόταση στην τόσο ευαίσθητη κατηγορία τιμής των 150 ευρώ και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Και μην γκρινιάξει κανείς για την διαφορά τιμής μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας. Είδατε τι έκαναν; Πέρα από όποια προσπάθεια αστεϊσμού η συσκευή διατίθεται στην Ελλάδα ξεκλείδωτη και δουλεύει σε όλα τα δίκτυα. 

Προδιαγραφές

Κλήση Ομιλίας: 900/1800/1900 MHz 
Data: UMTS: 900/2100 MHz Cat 24 LTE: 800/900/1800/2100/2600 MHz Cat4 
Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 210 τετραπύρηνος στα 1,3 GHz με συνεπεξεργαστή γραφικών Adreno 304 
Μέγεθος οθόνης: 5'' LCD IPS, φωτεινότητα 480 cd/m2 
Ανάλυση οθόνης: HD 1280x720 εικονοστοιχεία (294 ppi) 
Τύπος οθόνης: Πυκνωτική 16 εκατομμυρίων χρωμάτων απόδοσης 87% του χώρου SRGB 
Σύστημα οθόνης αφής: πολλαπλής αφής 
Wi-Fi: IEEE 802.11 b/g/n 
Bluetooth: 4,0 
Ραδιόφωνο: Ναι 
Ανάλυση φωτογραφίας: 8 MP PureCel με αισθητήρα OmniVision OV8856 ¼” (μέγεθος εικονοστοιχείου 1,12x1,12μm) και LED φλας. Eμπρός κάμερα 5MP 
Εσωτερική μνήμη: 1 GB RAM 

Μνήμη αποθήκευσης: ενσωματωμένη 8 GB. Εσωτερικός ελεύθερος αποθηκευτικός χώρος 3,9 GB, εξωτερική επέκταση με κάρτα microSD μέχρι 128 GB 
Μπαταρία: 2.540 mAh Li-Ion 
Διαστάσεις: 144x72,1x7,99mm 
Βάρος: 128gr 
Τιμή: 149€ 
Διάθεση: Vodafone