01/12/2016

Έχω smartphone 2017

Τα πρώτα αξεσουάρ
Επιτέλους ξεφύγατε από το απλό κινητό τηλέφωνο και αγοράσατε έναν υπολογιστή μικρών διαστάσεων, ναι… αυτό που ονομάζουμε smartphone. Κολλήσατε στην ομιλία και «data» για να μπαίνετε στο Internet και να βρίσκετε βενζινάδικα και είστε έτοιμοι να απολαύσετε το νέο σας γκατζετάκι. Χμ. Τα smartphone δεν είναι απλώς εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα, αλλά αποτελούν ένα νέο είδος προσωπικής συσκευής: είναι φορητοί υπολογιστές χειρός που διαθέτουν επιπρόσθετα και τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου. Σαν τέτοιες συσκευές λοιπόν πρέπει να τα αντιμετωπίζετε. Αν τα χρησιμοποιήσετε σαν κινητά τηλέφωνα χωρίς πληκτρολόγιο, δεν θα εκμεταλλευτείτε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες τους. Επίσης πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κάθε νέα κατηγορία τεχνολογικών συσκευών δημιουργεί και το δικό της οικοσύστημα με τα δικά της περιφερειακά. Έτσι και τα smartphone απαιτούν τα δικά τους αξεσουάρ για να αποδώσουν σωστά παντού και πάντα. Ποια είναι αυτά;


Θήκη
Τα απλά κινητά τηλέφωνα διέθεταν μικρές προστατευμένες οθόνες και ικανές ποσότητες πλαστικού για να αντέχουν τις κακουχίες της συνεχούς μεταφοράς αλλά και της τσέπης μιας και συγκατοικούσαν με αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα. Τα smartphone από την άλλη μεριά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συμπαγείς σε διαστάσεις κατασκευές. Η μεγάλη οθόνη αφής και η αντίστοιχα μεγάλη επιφάνεια πιασίματος στο πίσω μέρος τα καθιστούν ευάλωτα στα γρατζουνίσματα και στις πτώσεις. Η τελευταία τάση για ελαχιστοποίηση του πάχους τους συμβάλει και αυτή στην αύξηση της ευαισθησίας τους. Οι κατασκευαστές συσκευών σε μία προσπάθεια αποτροπής των ζημιών που μπορούν να προκληθούν από κλειδιά, κέρματα και πεσίματα εξοπλίζουν τα μηχανήματα με ειδικές αντιχαρακτικές επιστρώσεις στις οθόνες και ειδικά, συχνά εξωτικά, υλικά στην πλάτη και στο κυρίως σώμα. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες προστασίας δεν είναι αρκετές αν πέσει ένα smartphone με την οθόνη προς τα κάτω από ύψος ενάμισι μέτρου. Όσο λοιπόν και αν χαλάει η αισθητική των μηχανημάτων, τα smartphone χρειάζονται σχεδόν απαραίτητα θήκες. Υπάρχουν πολλών ειδών θήκες που προσφέρουν διαφόρων ειδών προστασία, από την απλή πτώση των 70 εκατοστών ενός γραφείου μέχρι το πάτημα από αυτοκίνητο. Τα υλικά κατασκευής διαφέρουν και αυτά και μπορεί να είναι σκληρό πλαστικό, σιλικόνη ή δέρμα. Συνήθως οι στιλάτες θήκες είναι δερμάτινες, οι ανθεκτικές σιλικονάτες και οι απλές ή οι πολύ ανθεκτικές από σκληρό πλαστικό, φυσικά διαφορετικού πάχους ανά περίπτωση. Μεγάλο ρόλο στην επιλογή της ιδανικής θήκης παίζει επίσης και η εμφάνιση της.
Προστασία οθόνης
Η οθόνη του smartphone χρειάζεται προστασία με ειδικά προστατευτικά φιλμ – μεμβράνες αλλά εδώ ισχύει το «ανάλογα με την περίσταση». Αν η οθόνη του smartphone είναι δεν διαθέτει αντιχαρακτική προστασία τύπου Gorilla Glass ή Dragontail τότε το προστατευτικό οθόνης είναι απαραίτητο.
Η ανάγκη για προστασία της οθόνης υπαγορεύεται και από την χρήση του smartphone. Αν ακολουθείτε ένα ζωηρό τρόπο ζωής με το smartphone σας, αν είστε teenager, αν δεν σκουπίζετε την οθόνη του smartphone δεκατρείς φορές την ημέρα τότε μάλλον χρειάζεστε ένα προστατευτικό οθόνης ακόμα και αν η συσκευή σας διαθέτει Gorilla Glass. Συνήθως, ακόμα και τα πιο προσιτά φιλμ – μεμβράνες προστασίας δεν επηρεάζουν την αίσθηση αφής οπότε μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην χρήση τους. Υπάρχουν δύο είδη προστατευτικών φιλμ: τα τύπου καθρέπτη και τα διαφανή. Τα τύπου καθρέπτη είναι εντυπωσιακά σε εμφάνιση αλλά μειώνουν την φωτεινότητα της οθόνης οπότε η χρήση τους θέλει σκέψη αν το δυνατό σημείο της συσκευής σας δεν είναι το φως της οθόνης.
Τα διαφανή προσφέρονται σε διάφορες ποιότητες ανάλογα με το τι υπόσχονται ότι προσφέρουν και τα επώνυμα φαίνεται ότι κάνουν διαφορά. Σε κάθε περίπτωση τα προστατευτικά φιλμ απαιτούν προσοχή στην εγκατάσταση τους για να μην παρουσιάσουν φυσαλίδες αλλά αφαιρούνται εύκολα χωρίς να αφήνουν υπολείμματα κόλλας ή ότι άλλου υλικού. Τέλος αν σκοπεύετε να κρατήσετε το smartphone σας για πολύ καιρό τότε είναι φρόνιμο να αγοράσετε περισσότερα του ενός φιλμ προστασίας ή ένα σετ με φιλμ προστασίας γιατί η αγορά των ηλεκτρονικών δεν φημίζεται για προσφορά αξεσουάρ παλαιότερων συσκευών.
Όσον αφορά τώρα το υλικό κατασκευής των φιλμ προστασίας υπάρχουν πολλές και διάφορες ποικιλίες. Το πιο απλό είναι διαφανές πλαστικό που προσφέρει βασική προστασία για τα γρατζουνίσματα και τα χτυπήματα. Στο επόμενο επίπεδο τα φιλμ πολλαπλών στρώσεων βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά απόσβεσης χτυπημάτων από πτώσεις και βελτιώνουν την αντιχαρακτική προστασία. Σχετικά πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και τα φιλμ προστασίας – μεμβράνες που αποτελούνται από ειδικό γυαλί το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία σκλήρυνσης (tempered glass) για να προσφέρει αντιχαρακτική προστασία ανάλογου επιπέδου με αυτήν του Gorilla Glass. Αυτού του τύπου οι μεμβράνες θεωρούνται (ίσως άδικα) η επόμενη γενιά της προστασίας οθόνης γιατί διαθέτουν σαφή πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα: από την μία είναι εξαιρετικά διαπερατά όσον αφορά το φως της οθόνης, προσφέρουν ανάλογη αίσθηση αφής με την αυθεντική γυάλινη επιφάνεια της οθόνης, ειδικά όταν διαθέτουν ελαιοφοβική επίστρωση, και προσθέτουν στην αντιχαρακτική προστασία του smartphone. Από την άλλη μεριά όμως διαθέτουν συχνά ικανό πάχος όταν διαθέτουν πολλαπλά στρώματα προστασίας (διαλέξτε ένα με πάχος κάτω από 0,3 mm) και ραγίζουν εύκολα μετά από πτώση του μηχανακίου. Έχουμε δηλαδή εδώ λόγω σκληρότητας μία «ισορροπία τρόμου» μεταξύ αντιχαρακτικής προστασίας και αντοχής στα χτυπήματα.
SIM adaptor
Όλο και περισσότερα smartphone της τελευταίας γενιάς ακολουθούν την τάση να χρησιμοποιούν κάρτες τύπου microSIM και nanoSIM για την σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σε πρώτη ανάγνωση δεν αποτελεί πρόβλημα. Πηγαίνετε στο ανάλογο μαγαζί και αλλάζετε την «κανονική» κάρτα miniSIM με μία μικρή τύπου microSIM ή nanoSIM ή απλά κόβετε την κάρτα SIM στις διαστάσεις που θέλετε. Μάλιστα, αν είστε τολμηρός, προσφέρονται και οικιακά κιτ κοψίματος καρτών SIM. Τι γίνεται όμως αν θελήσετε για οποιοδήποτε λόγο να τοποθετήσετε την νέα μικρή κάρτα σας στο «παλιό κινητό» που φυσικά δέχεται μεγάλες κάρτες SIM; Τι γίνεται αν, ό μη γένοιτο, πρέπει να αφήσετε το νέο σας smartphone στο service ή, ή, ή… καταλαβαίνετε το νόημα. Χρειάζεστε ένα SIM adaptor, έναν προσαρμογέα που επιτρέπει την χρήση καρτών nanoSIM σε υποδοχή καρτών microSIM ή καρτών microSIM ή nanoSIM σε συσκευές που δέχονται κάρτες miniSIM. Το κόστος τους είναι μικρό αλλά δεν είναι και ότι πιο κοινό να βρει κανείς «στο περίπτερο». 
Έτσι αν δεν θέλετε να τρέχετε στα μαγαζιά να αλλάζετε κάρτες SIM επενδύστε στο μικρό αυτό πλαστικό αξεσουάρ και θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Προσέξτε όμως τις συσκευές όπου κανονικά η κάρτα microSIM ή miniSIM εφαρμόζει σε ειδικό συρτάρι. Το αυξημένο πάχος του συνδυασμού κάρτας nanoSIM ή microSIM – προσαρμογέα μπορεί να κάνει ζημιά στις ακίδες του smartphone. Αν λοιπόν η συσκευή σας δέχεται συρταρωτά την κάρτα SIM ψάξτε να βρείτε προσαρμογέα χωρίς πλαστική πλάτη. Επίσης προσοχή στις «όλα-σε-ένα» SIM όπου καλείστε να «ξεχωρίσετε» μόνοι σας το μέγεθος που σας ταιριάζει. Μην χαλάσετε τα μεγαλύτερα κοψίματα, μπορεί να σας χρειαστούν στο μέλλον σαν προσαρμογείς.
Φορτιστής, καλώδιο, εξωτερική μπαταρία
Το πιο σύντομο ανέκδοτο των smartphone είναι η αυτονομία της μπαταρίας. Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν για ημέρες μεταξύ φορτίσεων, τα smartphone λειτουργούν για ώρες μεταξύ φορτίσεων. Ναι, συχνότατα με έντονη χρήση και ανοικτά τα Wi-Fi και Bluetooth η αυτονομία δεν βγάζει ούτε το τυπικό οκτάωρο. Αν δε μπει στην εξίσωση και η πλοήγηση μέσω GPS τότε το smartphone μπορεί να τελειώσει την μπαταρία μέσα σε τρεις ώρες. Ευτυχώς πλέον τα smartphone με «ενισχυμένες» μπαταρίες απαντώνται περισσότερο συχνά από ότι στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Στο πιο βασικό επίπεδο χρειάζεστε έναν επιπλέον φορτιστή και ένα κατάλληλο καλώδιο στο γραφείο ή στην τσάντα σας για να το φορτίζετε, μόλις βρείτε ευκαιρία, από την παροχή ρεύματος ή από υπολογιστή. Σε δεύτερο επίπεδο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε δορυφορική πλοήγηση, επενδύστε σε έναν φορτιστή αυτοκινήτου και σε μία βάση – βεντούζα για αυτοκίνητο.
Την τελική λύση όμως στο πρόβλημα μπορεί να την δώσει μόνο μία εξωτερική μπαταρία. Αυτή θα αναλάβει να φορτίζει την εσωτερική μπαταρία του smartphone ακριβώς όπως θα το έκανε και ένας φορτιστής. Υπάρχουν εξωτερικές μπαταρίες με μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα (βλέπε αυτονομία) και λογικό πλέον κόστος. Διαλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Οι ειδικές χρήσεις μακριά από παροχή ρεύματος όπως το ελεύθερο κάμπινγκ απαιτούν ακόμα πιο εξωτικές λύσεις φόρτισης όπως ηλιακούς φορτιστές ή φορτιστές που βασίζονται σε καύση. Προσέξτε τους ηλιακούς φορτιστές γιατί χρειάζεται ικανή επιφάνεια για να μπορέσουν να δώσουν το ρεύμα που απαιτεί ένα smartphone.
Μνήμη αποθήκευσης
Οι συσκευές της Apple δεν δέχονται επέκταση μνήμης αποθήκευσης. Δυστυχώς η τάση σε πολλές κορυφαίες νέες συσκευές Android είναι να μην διαθέτουν και αυτές υποδοχή για εξωτερική μνήμη αποθήκευσης. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου microSD HC. Μόλις αρχίσετε να φορτώνετε το smartphone σας με μουσική, φωτογραφίες και βίντεο η ελεύθερη μνήμη αποθήκευσης γρήγορα «τελειώνει». Ευτυχώς μπορείτε με απλή αντιγραφή και επικόλληση να μεταφέρετε τα δεδομένα της συσκευής σας σε μία πιο μεγάλης χωρητικότητας κάρτα μνήμης. Επενδύστε λοιπόν σε μία κάρτα των 32 ή των 64 GB. Σε τρέχουσες τιμές είναι εφικτό να βρείτε τα 32 GB λιγότερο από δέκα ευρώ και τα 64 GB λιγότερο από 20 ευρώ. Προσέξτε την ταχύτητα των τσιπ αν θέλετε να τραβάτε βίντεο Hi-Def. Η κατηγορία 4 είναι επαρκής για μουσική και φωτογραφίες αλλά μόλις επαρκής για βίντεο HD. Η κατηγορία 10 είναι μόλις επαρκής για βίντεο FullHD. Για βίντεο UHD ανεβείτε σε U3.
Hands-free Bluetooth & ακουστικά
Το μέγιστο καλό είναι ότι τα ακουστικά Bluetooth συνεργάζονται κατά κανόνα χωρίς πρόβλημα με σχεδόν όλα τα smartphone. Η έκδοση του Bluetooth λίγο επηρεάζει την συνεργασία αυτή οπότε δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα. Χμ, χμ, εκτός από την Apple (φυσικά) με τα «κοκαλάκια» της.
Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και για τα ενσύρματα σετ ακουστικών – μικροφώνων των smartphone. Ο λόγος, διαχρονικά και πάντα, ακούει στο όνομα Apple και τους εκάστοτε «πειραματισμούς» της. Η Apple με το πρώτο iPhone άλλαξε την συνδεσμολογία των ενσύρματων hands-free (αντιστρέφοντας την απόληξη του μικροφώνου με την επιστροφή) οπότε τα παλαιότερα hands-free δεν συνεργάζονται με το iPhone. Σταδιακά βέβαια και οι υπόλοιποι κατασκευαστές πέρασαν στην σχολή συνδεσμολογίας της Apple οπότε σήμερα δεν τίθεται ανάλογο θέμα… εκτός και αν διαθέτετε σετ ακουστικών - μικροφώνου παλιάς κοπής οπότε απαιτείται πρόσθετο έξοδο. Στα συν θα αναφέρουμε ότι είναι δυνατόν να αγοράσετε ένα σύγχρονο σετάκι με ελάχιστο κόστος και ικανή ποιότητα μουσικής. Η Apple όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κατάργησε την υποδοχή των ακουστικών τελείως και φυσικά δεν την αντικατέστησε με την υποδοχή USB-C όπως θα ήταν το λογικό αλλά με την δική της τύπου Lightning. Καλώς τα ανταπτοράκια (πάλι).