01/12/2016

Θέλω USB stick 2017

USB stick. Ποιο και για ποια χρήση;
Στην αρχή υπήρχαν οι δισκέτες με τα 360ΚΒ μέχρι τα 1,44ΜΒ. Μετά τα CD και τα DVD με 650ΜΒ μέχρι 8GB. Μετά τα Blu-ray με 23 - 46 GB. Σήμερα τα USB stick και το σύννεφο. Η αποθήκευση δεδομένων σχετικά μικρής χωρητικότητας με κύριο σκοπό την μεταφορά τους εξελίσσεται συνέχεια. Υπάρχουν μάλιστα πολλές φωνές υπέρ του σύννεφου και των άριστων εφαρμογών τύπου OneDrive, Google Drive, Box, Dropbox και άλλων που επιτρέπουν την δωρεάν αποθήκευση αρκετών GB και την μετέπειτα πρόσβαση ή το μοίρασμα τους από οποιαδήποτε συσκευή και από οποιοδήποτε σημείο διαθέτει Internet. Από την άλλη μεριά υπάρχει η ανάγκη αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων χωρίς την ύπαρξη σύνδεσης στο Internet.
Επίσης οι αποκαλύψεις περί μη προστασίας των δεδομένων από αδιάκριτα μάτια δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση και δίνουν νέα ζωή στα στικάκια USB, δηλαδή στις συσκευές περιφερειακής μνήμης που συνδέονται στο μηχάνημα ανάγνωσης τους μέσω USB. Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα ερωτήματα: Είναι πλέον όλα τα USB stick ίδια ή υπάρχουν διαφορές που δεν φαίνονται με το μάτι; είναι λογικό η επιλογή κάποιου στικ να βασίζεται σε κριτήρια όπως το κόστος, η χωρητικότητα και η εμφάνιση ή πρέπει να ψάξει κανείς και σε πιο αθέατα χαρακτηριστικά; Η απάντηση είναι ότι όλα τα USB stick δεν είναι ίδια και σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης πρέπει να χρησιμοποιούνται και τα κατάλληλα στικ. Το κύριο χαρακτηριστικό εδώ που τα κάνει να διαφέρουν είναι η ταχύτητα διαμεταγωγής στην ανάγνωση και στην εγγραφή των δεδομένων.
Ο κανόνας λέει ότι η ταχύτητα ανάγνωσης των δεδομένων του USB stick από το μηχάνημα που έχει συνδεθεί είναι πάντα πολύ ανώτερη από την ταχύτητα εγγραφής. Αν ενδιαφέρεστε μόνο για την χρήση ενός USB stick σαν μία τεχνολογικά προχωρημένη δισκέτα για «πέντε αρχεία» τότε επιλέξτε το πιο φθηνό στικ που σας αρέσει. Αν σας ενδιαφέρει η μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων ή η αναμονή της μεταφοράς είτε στην ανάγνωση είτε στην εγγραφή είναι μη θεμιτή τότε θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιο στικ με σοβαρή ταχύτητα διαμεταγωγής. Αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των δεδομένων που θα έχετε αποθηκευμένα στο USB stick αναζητήστε ένα επαγγελματικού τύπου USB stick. Τα λεγόμενα «επαγγελματικά» USB stick ξεχωρίζουν από το αυξημένο κόστος, την μεγαλύτερη ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων, την πιο ποιοτική κατασκευή με σκοπό να αντέχουν στις κακουχίες και ενίοτε την υποστήριξη ενσωματωμένης αυτόματης κρυπτογράφησης των δεδομένων που έχουν αποθηκευμένα. Αν σας ενδιαφέρει η εγγραφή και ανάγνωση αρχείων βίντεο σε τηλεοράσεις, ψηφιακούς αποκωδικοποιητές, media player, HTPC και συναφείς συσκευές τότε αναζητήστε το πιο γρήγορο USB stick που μπορείτε να φτάσετε σε κόστος. Σε αυτό το σημείο ας αναλύσουμε περισσότερο το πως και το γιατί.
Ταχύτητα διαμεταγωγής
Η ταχύτητα διαμεταγωγής ενός USB stick τόσο κατά την ανάγνωση όσο και κατά την εγγραφή είναι σχετικά μικρή και δεν έχει καμία σχέση με την ταχύτητα που ίσως έχετε συναντήσει στα SSD (Solid State Disk) των υπολογιστών. Μπορεί και τα δύο να βασίζονται σε τσιπάκια μνήμης αντί για μηχανικά μέρη αλλά τα USB stick χρησιμοποιούνται σαν περιφερειακή μνήμη και όχι σαν κύριο υποσύστημα ενός PC όπως τα SSD. Στο εισαγωγικό μέρος της αγοράς βρίσκουμε USB stick (τις μοντέρνες δισκέτες που λέγαμε) με πραγματική ταχύτητα ανάγνωσης 10 MB/sec και ταχύτητα εγγραφής 5 ΜΒ/sec. Αυτές οι ταχύτητες δεν είναι ικανοποιητικές για αναπαραγωγή και εγγραφή βίντεο υψηλής ευκρίνειας όπως αυτό που διαθέτουν τα αρχεία MKV του Internet ή το ψηφιακό σήμα εκπομπής επίγειων ή δορυφορικών σταθμών. Γιαυτή την δουλειά χρησιμοποιήστε είτε σκληρό δίσκο (με ή χωρίς εξωτερική τροφοδοσία) είτε ένα USB stick με «σοβαρές» πραγματικές ταχύτητες. Ποιες είναι αυτές; Ταχύτητα ανάγνωσης τουλάχιστον 20 MB/sec και ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 10 MB/sec. Πως θα ξέρετε τι ταχύτητα πιάνει το USB stick της αρεσκείας σας; δοκιμάζοντας το σε ένα PC, έτσι κι αλλιώς το κόστος είναι προσιτό. Για τα πιο εξωτικά μοντέλα συμβουλευτείτε δημοσιευμένες δοκιμές. Μην βασίζεστε στις ονομαστικές προδιαγραφές της εταιρείας. Έχουμε συναντήσει πολλές φορές ότι δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.
USB 2.0 ή USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1); 
Το στάνταρτ του USB 3.0, που είναι συμβατό προς τα πίσω με το USB 2.0, ήλθε μαζί με την υπόσχεση των αστρονομικών ταχυτήτων διαμεταγωγής. Αυτό είναι εν μέρει σωστό γιατί η πραγματική ταχύτητα ενός USB stick στην εγγραφή εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα των τσιπ που διαθέτει και όχι μόνο από τον τρόπο επικοινωνίας με το μηχάνημα. Σαν πρακτική, συνήθως οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα USB stick με USB 3.0 είναι πιο γρήγορα από τα USB stick με USB 2.0 αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Ο λόγος είναι ότι απλά δεν χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις η πρόσθετη ταχύτητα ή η τροφοδοσία που προσφέρει μία σύνδεση μέσω USB 3.0. Εξάλλου τα μηχανήματα με USB 2.0 είναι απείρως περισσότερα στην αγορά σε σχέση με τα μηχανήματα που υποστηρίζουν USB 3.0.
Στα USB stick η ταχύτητα στην εγγραφή περιορίζεται κυρίως από τα τσιπ μνήμης (μέχρι τα 25 MB/sec) και η τροφοδοσία δεν είναι θέμα. Στην ανάγνωση το άνω πραγματικό όριο ταχύτητας του στάνταρτ USB 2.0 κυμαίνεται περίπου στα 35 MB/sec και περιορίζει τα νέα γρήγορα στικάκια. Λέγοντας βέβαια τα παραπάνω, θα σημειώσουμε ότι, ακόμα και σε σύνδεση USB 2.0, υπάρχουν στικάκια USB 3.0 με αξιόλογες ταχύτητες από τις Kingston, Corsair και Sandisk.
Κεντρική ιδέα, πριν δηλώσετε ζαλισμένοι: Εν έτει 2017 αγοράστε USB stick με συνδεσμολογία 3.0 έστω και αν δεν το χρειάζεστε άμεσα. Θα αναφέρουμε δε ότι η συνδεσμολογία USB 3.0 μετονομάστηκε πλέον επίσημα σαν USB 3.1 Gen 1 από το USB Implementers Forum (USB-IF).
Τέλος, τα USB stick με συνδεσμολογία USB-C (συνήθως με διπλή συνδεσμολογία USB Type-A / USB Type-Cή USB OTG (On-The-Go, συνήθως με διπλή συνδεσμολογία USB 2.0/3.0 / micro USB 2.0) απευθύνονται για ειδικές χρήσεις σε υπολογιστές και smartphone Android και όχι για ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των πάντων.
LED ή noLED;
Παλαιότερα όλα τα USB stick της αγοράς διέθεταν ενδεικτική λυχνία LED που άναβε όταν υπήρχε πρόσβαση στο USB stick. Σήμερα, υποθέτουμε για λόγους μείωσης κόστους, η λυχνία LED περιορίζεται στα πιο ακριβά μοντέλα. Αν θέλετε να βλέπετε τι γίνεται, το πότε διαβάζει και το πότε γράφει το στικάκι σας, αναζητήστε ένα USB stick με ενδεικτική λυχνία πρόσβασης-λειτουργίας. Επίσης ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό που έχει πλέον εξαφανιστεί είναι η προστασία από την εγγραφή. Αν δεν θέλετε κανένας να πειράξει τα αρχεία που έχετε γράψει στο USB stick (όπως στην περίπτωση δημιουργίας USB stick με antivirus), τότε οι επιλογές σας είναι περιορισμένες. Η πιο κοινή πρακτική εδώ είναι η χρήση μιας μνήμης τύπου SD card που διαθέτει φυσικό πλήκτρο προστασίας από την εγγραφή και ενός adaptor USB.
Και να το γράφει
Μία παλιά διαφήμιση προσπαθούσε να υπογραμμίσει την έννοια της φίρμας. Δυστυχώς στα USB stick, όπως και στα jeans, ο αναφερόμενος ως κατασκευαστής συχνά δεν εγγυάται την ποιότητα του USB stick. Ο λόγος είναι ότι κυκλοφορούν πολλά USB stick που είναι κάκιστες απομιμήσεις προϊόντων παραδοσιακών κατασκευαστών. Μην αγοράζετε λοιπόν USB stick από την πρώτη αγγελία του Internet αλλά από γνωστά και καθιερωμένα φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν βγάλει καλό όνομα στην πιάτσα για την αυθεντικότητα των USB stick που πουλάνε. Δεν θα πάμε τόσο μακριά όπως μερικοί που αναφέρουν ότι μπαταρίες και μνήμες δεν αγοράζει κανείς από το eBay, αλλά συνιστούμε πολύ προσοχή γιατί βρίθουν οι απομιμήσεις που είναι σοβαρά υποδεέστερες ποιοτικά. Πως θα καταλάβετε ότι έχετε αγοράσει μαϊμού; Πρώτον, αν το πληρώσατε το μισό κόστος από ότι το διαθέτει η υπόλοιπη αγορά. Δεύτερον, αν δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές χωρητικότητας και ταχύτητας που αναφέρονται στα χαρτιά του. Σε κάθε περίπτωση αν καταλάβετε ότι έχετε αγοράσει κατά λάθος απομίμηση τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πετάξετε το USB stick και να αγοράσετε άλλο.
Χωρητικότητες, format και κόστος
Το κόστος συνέχεια μειώνεται και οι χωρητικότητες ανεβαίνουν. Εν έτει 2017, τα στικάκια σε χωρητικότητες των 4GB και των 8GB δεν συμφέρουν πλέον οικονομικά. Τα στικάκια των 16GB αρχίζουν από περίπου 5€, τα στικάκια των 32GB αρχίζουν από περίπου 10€, τα στικάκια των 64GB από περίπου 19€ και τα στικάκια των 128GB από περίπου 35€. Από εκεί και πάνω, αν σκέφτεστε τα 256GB ή περισσότερα, πέφτετε στην ειδική περίπτωση χρήσης και μοιραία στο αυξημένο κόστος κτήσης. Ποια να προτιμήσετε; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά χρώματα και αρώματα στα USB stick. Εμείς έχουμε καλή εμπειρία από κατασκευαστές όπως οι Corsair, Kingston, Sandisk, Sony, Toshiba και Verbatim, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί είναι οι μόνοι που προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα. Τελευταίο αφήσαμε το θέμα της διαμόρφωσης (format) του USB stick για μέγιστη συμβατότητα μιας και έπεται της αγοράς του. Συχνά τα προβλήματα του τύπου «δεν το καταλαβαίνει» οφείλονται στην μη συμβατή διαμόρφωση του USB stick σε σχέση με το μηχάνημα. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για τους διαφορετικούς διαμόρφωσης των USB stick. Απλά θα προτείνουμε ότι αν θέλετε το USB stick να συνεργαστεί άψογα με ένα συγκεκριμένο μηχάνημα τότε κάντε την διαμόρφωση με αυτό το μηχάνημα και αφήστε το μηχάνημα να αποφασίσει πως θα το διαμορφώσει. Για την μέγιστη δυνατή συμβατότητα μεταξύ υπολογιστών διαμορφώστε το USB stick με FAT32 και cluster size 4KB (για χωρητικότητες μέχρι 8 GB) και 8KB (για χωρητικότητες μέχρι 32GB). Σημειώστε όμως ότι στην διαμόρφωση κατά FAT32 μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου που γράφεται στο USB stick δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4GB.