09/12/2016

Τα Windows 10 θα τρέχουν σε επεξεργαστές ARM της Qualcomm


Στα πλαίσια της μάζωξης WinHEC 2016 για συνεργάτες, η Microsoft ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 τα Windows 10 θα τρέχουν εγγενώς σε συσκευές που θα διαθέτουν τον επόμενης γενιάς επεξεργαστή (Snapdragon 835) ARM της Qualcomm.

Αν αυτό σας θυμίζει κάτι, θα αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για μία επανάληψη του αποτυχημένου πειράματος Windows 8 RT. Τα Windows 10 for Qualcomm θα τρέχουν χωρίς καμία αλλαγή 32μπιτες εφαρμογές Windows (Win32) και θα συνδέονται σε τομείς εταιρικών περιβαλλόντων. Επίσης θα αναγνωρίζουν όλα τα προγράμματα-οδηγούς των Windows 10. Γιατί έγινε αυτό; Απλά γιατί οι επεξεργαστές ARM είναι αρκετά δυνατοί, καταναλώνουν λίγο ρεύμα και διαθέτουν ενσωματωμένη την συνδετικότητα με όλα τα κινητά και σταθερά ασύρματα δίκτυα. Έτσι οι συσκευές με Windows 10 for Qualcomm θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο φορητότητας και σύνδεσης από παντού. Όλες οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικές επισημάνσεις:
Σε τεχνολογικό επίπεδο, η Microsoft ανέφερε μόνο μία φορά την λέξη ARM και δέκα φορές την λέξη Qualcomm. Αυτό σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα αρχής της ανάπτυξης πριν ένα χρόνο και της κυκλοφορίας αργά το 2017 μπορεί να σημαίνει ότι ο επερχόμενος Qualcomm Snapdragon 835 μπορεί να διαθέτει και ειδικά κυκλώματα υποστήριξης-επιτάχυνσης-συμβατότητας-προσομοίωσης που θα βοηθούν τα Windows 10. Επίσης μπορεί να σημαίνει ότι η Microsoft θα αφήσει απέξω κατασκευαστές επεξεργαστών όπως η Samsung και η Mediatek. Ίδωμεν. Έπειτα εγείρονται ερωτήματα για την κίνηση της υποστήριξης της Qualcomm αυτής καθεαυτής. Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται. Οι μεν θεωρούν την κίνηση ευφυέστατη, οι δε θεωρούν ότι είναι άλλη μία καταδικασμένη κίνηση. Τα επιχειρήματα που προτάσσουν και οι δύο πλευρές έχουν βάση: οι φορητές συσκευές ανεβαίνουν συνέχεια σε διαστάσεις και τα Windows με την απίστευτη υποστήριξη εφαρμογών θα αρχίσουν να αισθάνονται άνετα. Όμως, από την άλλη μεριά, σε φορητές συσκευές οι χρήστες είναι ευχαριστημένοι με το Android και δεν χρειάζονται πλήρη (και ακριβά) μηχανάκια με Windows. Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στην μέση και μόνο ο χρόνος θα δείξει προς τα που θα γείρει η ζυγαριά. Υπάρχουν δύο στοιχεία που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις: πρώτον η μαζική κυκλοφορία πτυσσόμενων οθονών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέγεθος των οθονών μεγαλώνει συνέχεια και έχει φτάσει στα όρια της πρακτικής φορητότητας στα smartphone και στα ταμπλετόφωνα. Κάθε περαιτέρω αύξηση θα χρειαστεί πτυσσόμενες οθόνες. Δεύτερο στοιχείο είναι δίχως άλλο το θέμα του κόστους. Τα smartphone ξεκινούν από 50€. Οι συσκευές με Qualcomm Snapdragon 835 και πτυσσόμενη οθόνη θα κάνουν «χίλια χρόνια» να φθηνύνουν. Θα μείνει ο ανταγωνισμός στάσιμος όλο αυτό το διάστημα;
Ποια είναι η προσωπική μας γνώμη; Κάθε νέα εξέλιξη που πληθαίνει τις επιλογές του καταναλωτή είναι δίχως άλλο ευπρόσδεκτη και είναι επίσης ευχάριστο να αφεθεί η αγορά να αποφασίσει. Θα θέλαμε να είχαμε μία φορητή συσκευή τύπου Westworld; σαφώς και ναι. Θα τρέχει Windows; Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Η πλατφόρμα του Android σίγουρα δεν θα παραδώσει το συντριπτικό ποσοστό του στις φορητές συσκευές χωρίς μάχη.